Wie we zijn

Ons Maya Project

Scrijf ons !!

 

 

 


Wie we zijn

Circuspresentatie van onze leerlingen
Deze website is gemaakt door Arte Acción in Copán Ruinas, Honduras. Arte Acción is een sociaal-culturele organisatie met hoofdkantoren in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, en Copán Ruinas. Onze collega's in Tegucigalpa organiseren onder andere theater- en circusprojecten. In Copán Ruinas werken we meer met kunst, fotografie en video. We zijn allemaal goede vrienden en werken zoveel mogelijk met elkaar als we kunnen, maar tegelijkertijd is ons werk ook erg verschillend. Tegucigalpa is een grote en gevaarlijke stad waar de kinderen en jongeren andere problemen hebben dan de kinderen in Copán. Er is in Tegucigalpa veel geweld misdaad dat een grote invloed heeft op het leven van de kinderen. Copán Ruinas is een dorp op het platteland waar geweld nog niet zo´n groot probleem is, maar er zijn velen andere problemen. Er is veel armoede en veel kinderen gaan niet naar school of krijgen niet de medische zorg die ze nodig hebben.
Arte Acción brengt lol en plezier naar de kinderen in Honduras. In Copán Ruinas doen we dat door middel van knutselworkshops, spelletjes en sport. Als je meer wilt weten over de projecten, klik dan hier. Als je wilt weten wat onze vrienden in Tegucigalpa doen, klik hier!
Tekenworkshop
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom knutselen met arme kinderen?

Workshops in Choncó
Veel kinderen op het platteland van Honduras hebben niets meer dan de kleren die ze dragen. Geen speelgoed, geen schoenen, soms niet eens een eigen bed om in te slapen. Soms hebben ze heel weinig eigenwaarde. Ze denken dat omdat ze arm zijn, of omdat ze niet goed kunnen schrijven, ze niet zo slim zijn als andere kinderen. Soms maken ze zelfs niet de basisschool af, om geen andere reden dan dat ze geen vertrouwen in zichzelf hebben. Maar met kunst maakt dat allemaal niets uit! Elk kind kan een mooie tekening maken of een liedje zingen! Je hoeft niet rijk of geleerd te zijn om van kunst te genieten en terwijl de kinderen tekenen, spelen, zingen of dansen, groeit hun zelfvertrouwen ook beetje bij beetje.
Florsemila uit La Pintada tijdens een workshop in het park
Tegelijkertijd leren kinderen de wereld te zien met andere ogen. De bladeren van een boom zijn niet één kleur groen. Er zijn vele tinten groen. En elk blad is anders! Net als de kinderen: ze zijn allemaal gelijkwaardig, maar daarnaast heeft elk kind ook een speciale vaardigheid, zijn talent. Door kunst leren de kinderen dat de wereld niet zwart en wit is. De wereld is vol met kleuren, net als dat het leven vol met kansen is, voor iedereen !

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons Maya project

In Copán Ruinas , geeft Arte Acción les aan de kinderen in het dorp, maar ook in de kleine dorpjes in de omgeving. Dat is waar een hoop Maya Chortí kinderen leven. Ze zijn de afstammelingen van de Maya's, die de geweldige ruïnes van Copán achterlieten. Maar veel kinderen weten niet eens dat zij Maya's zijn! Dat is waarom wij zijn begonnen met dit Maya project in deze dorpen. Onze instructeurs, Lóndin Velásquez, Moisés Mancía and Elsa Morales gaan eens per maand naar zo´n 24 dorpen om een kunstworkshop te geven en te praten over archeologie en cultuurbehoud. Het behoud van de Maya cultuur is heel belangrijk opdat de kinderen van deze kinderen later ook trots kunnen zijn op hun Maya cultuur.
Model van een Maya tempel
Excursie
We zijn begonnen met ons Maya project in februari 2007 en we gaan er nog steeds mee door. Elk kind krijgt een eigen activiteitenboek en voor de kleinere kinderen is er een kleurboek met korte teksten in het Spaans en Chortí. De tekst van de website is gebaseerd op de tekst van het activiteitenboek. Soms nemen we de kinderen mee voor een excursie naar het archeologische park, zodat ze de piramides en tempels met eigen ogen kunnen zien.
In februari 2009 zijn we een klein archeologisch project gestart met een groep kinderen van het dorp La Pintada. De site waar de kinderen aan het werk zijn is een onlangs verlaten Maya huis, maar niet een officiële archeologische site, natuurlijk. De kinderen leren hoe ze een site kunnen schoonmaken, opgravingen doen, een kaart maken, gevonden voorwerpen tekenen en hoe ze technische foto´s kunnen maken. Elk voorwerp dat ze vinden wordt gelabeld en bewaard in ons laboratorium (een grote plastic container). Het grappigste voorwerp dat er tot nu toe is gevonden, is een vrouwenonderbroek!
Archeologie project

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kun JIJ helpen?

Een Maya hoofdtooi
Omdat Arte Acción met kinderen werkt die meestal heel arm zijn, vragen we nooit geld voor de workshops en lessen. Al onze activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Het probleem is alleen dat deze activiteiten wel geld kosten! Wij moeten betalen voor de materialen, het transport naar de dorpen en onze instructeurs krijgen een salaris. Daarom moeten op de een of andere manier aan geld voor dit alles zien te komen. We hebben veel geluk dat een organisatie in Amerika ons sponsort. Deze heet MACHI (Maya Area Cultural Heritage Initiative) en is opgericht door archeologen die heel erg geïnteresseerd zijn in de Maya cultuur, maar ook in de taal, kunst en de tradities van de Maya's van tegenwoordig! MACHI sponsort ook projecten in Belize, Mexico en Guatemala. Natuurlijk zijn we heel blij dat MACHI ons Maya project sponsort, maar we kunnen altijd meer geld gebruiken om nog meer kinderen te bereiken!
En jij kan helpen! Wat doe je bijvoorbeeld aan het eind van het schooljaar met de overgebleven tekenspullen? In de prullenbak? Waarom stuur je ze niet naar Honduras! Als je niet veel hebt om weg te geven, waarom organiseer je geen feest op school om geld in te zamelen voor Arte Acción en de kinderen van Copán? Wat dacht je van een cultureel feest over de Maya cultuur? Je vind een hoop informatie op deze website die je goed kunt gebruiken. Denk erover na! Alle hulp is welkom, het maakt niet uit hoe klein, we kunnen het altijd gebruiken!
Muurschildering in San Rafael

 

 

 

Schrijf ons!


Ons logo

Als je meer wilt weten over Arte Acción Copán Ruinas, bezoek dan onze website of stuur een e-mail.

Arte Acción Copán Ruinas
Avenida Sesesmil, Barrio El Centro
Copán Ruinas, Copán

Honduras, C. A.
Tel (504) 651-4838
arteaccioncopan@yahoo.com
www.arteaccionhonduras.org

 

 

 

 

 

 

 

 

Credits

Het meerdendeel van de tekstvan deze website komt uit het boek 'La Cultura Maya en Copán' geschreven en geïllustreerd door Carin Steen en gefinancierd door MACHI. De foto´s zijn gemaakt door Lise Winters en Carin Steen, behalve de foto´s van de archeologen die zijn gevonden op internet, zonder credits. We willen MACHI bedanken voor waarmaken van ons Maya project; Argi Diez voor het reviseren van de Spaanse tekst, Christine Hughes en Ilke Schaart voor de vertaling in het Engels; Nina du Mée voor de Nederlandse vertaling; Ronals Reinds voor de technische hulp; Lóndin, Elsa en Moisés voor de geweldige Maya instructeurs die ze zijn en natuurlijk de kinderen van Copán Ruinás die altijd met zoveel enthousiasme meedoen met onze activiteiten!
Website design: Carin Steen
Kinderen uit La Pintada