Natuur

Waarom waren de dieren heilig?

Wat voor soort eten kenden de Maya's niet?

 

 

 


Waarom was de natuur zo belangrijk voor de Maya's?

Onderhandelen
Onze Maya voorouders hadden geen radio's of auto's. Er waren geen kleine warenhuizen of supermarkten om eten te kopen, of winkels waar ze wasmiddel en t-shirts verkochten. Ook waren er geen gereedschapswinkels waar ze cementblokken of metaal konden halen om huizen te bouwen. Alles wat ze nodig hadden, haalden ze uit de natuur: brandhout om te koken, fruit om te eten, katoen om te weven en leer om sandalen te maken.
Daarom was de natuur zo belangrijk voor de Maya's. En we zien dit in bijna elk aspect van de Maya cultuur. Hun tempels bouwden ze op hoge piramides die leken op bergen en in hun beeldhouwwerk zien we planten en dieren. Ook geloofden ze dat de enorme ceiba of kapokboom het centrum van het universum was en sommige goden kregen de namen van dieren! Je ziet het, de natuur was overal om hen heen...
Maya tempel boven op een piramide
 

 

 

 

 

 

 

 

Wat voor dieren hadden de Maya's?

Brulaap
De Maya s hielden honden als huisdieren; deze hielpen bij de jacht. Ook fokten ze een soort hond op dat niet kan blaffen en geen haar heeft, die ze later opaten. Ze hadden eenden, maar geen kippen. In de jungle jaagden ze op jaguars, agoutis (kleine nachtdieren) en herten. Ze vingen vogels met kleurrijke pluimen, zoals papegaaien en quetzals en ze gebruikten de veren als decoratie voor hun kleren en hoofdtooien.

Hert

Veel van de dieren die de Maya's kenden, zolas brulapen, jaguars, papagaaien en quetzals, leven niet meer in de Copán vallei omdat er helaas niet meer genoeg bos over is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom waren dieren heilig voor de Maya's?

Dieren waren erg belangrijk voor de Maya's. Ze jaagden op dieren voor eten, maar nooit doodden ze een dier zonder een goede reden. Ze geloofden dat elke god een dier voorstelde op aarde. Ze noemden deze heilige dieren "nahuals". Een hele belangrijke nahual is de jaguar, die stelde de zonnegod voor, één van de allerbelangrijkste goden, want zonder zon is er geen leven op aarde.
Op jacht
 
Een schrijvend konijn
Eigenlijk heeft elk dier een speciale betekenis. De kikker is een symbool van vruchtbaarheid. De slang is verwant aan de hemel. En de tweekoppige slang, die je veel ziet in de Maya kunst, is een symbool van macht. Het konijn is de beschermheer van de schrijvers en de aap was de meester in wiskunde.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe bebouwden de Maya's hun land?

Dios del maíz sembrandoHet zaaien
Elke familie had een stuk land waar ze gewassen plantten, maar er waren ook gemeenschappelijke velden waar iedereen hielp met planten en oogsten. De Maya's van toen bewerkten het land soms net als tegenwoordig, maar er zijn ook verschillen. Ze hadden geen enkele soort metaal, dus ook geen kapmessen, of ploegen, of ossen om de grond te ploegen. Er zouden nog vele jaren voorbijgaan voordat de Spanjaarden koeien, ossen en paarden meebrachten. De Maya's hadden alleen gereedschap van steen en hout om mee te werken. Ze gebruikten stokken en spaden die lijken op het gereedschap dat wij nu gebruiken.
De Maya's verbrandden hun land, want dat was de gemakkelijkste manier om het schoon te krijgen en het voor te bereiden op de volgende oogst. Ook is de as van de bomen en planten goede mest voor de volgende oogst. Het probleem is dat het verbranden maar één keer in de 2 a 3 jaar kan, omdat het de voedingsstoffen in de grond vernietigt en niets overlaat voor nieuwe gewassen. Na de verbranding is de grond niet bruikbaar voor een bepaalde tijd. Elke 2 a 3 jaar moesten de Maya's een deel van hun bos kappen om nieuwe velden te creëren. Nu weten we dat het verbranden van land de lucht vervuilt en het oncontroleerbare vuren kan veroorzaken. Daarom moeten we het verbranden van land vermijden!
Het verbranden van land vandagg de dag in Copán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom heten de Maya's "mensen van maïs"?

De `Popol Vuh´ is een eeuwenoude tekst die zo belangrijk is voor de Maya's, dat je het kunt vergelijken met wat de Bijbel betekent voor christelijke mensen. Volgens de Popol Vuh, is de mens op deze manier ontstaan:
In het begin was er niets, alleen duisternis. De Maya goden besloten om de aarde te creëren. Eerst creëerden ze land en water. Maar er was geen leven, geen beweging en er waren geen wezens om hen te bedanken. Daarom creëerden ze dieren. Maar toen ze de dieren vroegen om hun mond te openen en te praten tegen hun scheppers, konden de dieren alleen maar piepen, grommen en brullen.
De heldetweelingen uit de Popol Vuh
Een man gemaakt van modder
 

Daarom besloten de goden om mensen te creëren. De eerste mens, een man, maakten ze van klei. Maar de arme man kon niet zien noch praten en al snel viel hij uit elkaar. Ze probeerden het opnieuw en schapen een man van hout. Deze man kon praten, maar hij had geen ziel en hij vergat om zijn scheppers te bedanken. De goden dachten er nog één keer lang en hard over na en besloten om een man te creëren, van wit en geel gemalen maïs. Deze keer was hun creatie een succes. De man liep, sprak en bedankte de goden voor zijn bestaan. Daarom staan de Maya's bekend als de “"mensen van maïs".

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat was het belangrijkste eten voor de Maya's?


Maïs
Maïs was het belangrijkste eten voor de Mayas. Hetzelfde geldt voor de Honduresen van tegenwoordig! Ze maakten tamales en een heet drankje genaamd atole en al helemaal hielden ze van maïskolven. In Copán, hadden ze geen tortillas, kleine pannekoeken van maïsmeel die vandaag de dag in heel Midden-Amnerika bij iedere maaltijd geserveerd worden. Weet je hoe we dit weten? Omdat we in de vallei nooit comales hebben gevonden, de platte pannen die Hondurezen gebruiken om hun tortillas op te bakken. De Maya's beschouwden de maïsplant als een heilige plant, niet alleen omdat ze het iedere dag aten, maar ook omdat ze geloofden dat zijzelf zijn ontstaan vanuit maïs, zoals de Popol Vuh zegt. Ze relateren ook de levenscyclus van maïs aan hun eigen levenscyclus. De plant wordt geboren uit het zaad, groeit en geeft fruit, totdat die sterft en dan begint de cyclus weer met een andere plant die wordt geboren uit het zaad van de dode plant. Maïs was zo belangrijk dat zelfs de goden hielpen met het oogsten.

Naast maïs, plantten de Maya's paprika's, tomaten, pompoenen, zoete aardappelen en bonen. Ze aten ook advocaat, koriander, een medische plant genaamd azapote en nog veel meer fruit dat ze vonden in de bossen, zoals mango's en papaja's. Maya's aten niet veel vlees, maar eens in de zoveel tijd jaagden ze op herten. Bij hun huizen hielden ze eenden en een soort hond die geen haar had en ook niet kon blaffen. Deze honden waren geen huisdieren; ze werden gefokt en opgevoed om gegeten te worden! Ook aten de Maya's riviervis, cassave en honing van de bijen die ze hielden.

Ttadiotinele voedingsmiddelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat voor soort eten kenden de Maya's niet?

Er is veel eten dat tegenwoordig normaal is in Copán, maar dat nog niet bestond in de tijd van de Maya's. Koffie is bijvoorbeeld nu één van de belangrijkste gewassen in de regio en veel mensen drinken het, maar het werd pas geïntroduceerd vele jaren nadat de Maya's Copán verlieten. De Maya's kenden ook geen rijst of bloem. Er waren geen koeien, dus de Maya's van toen aten geen rundvlees en dronken geen melk. En omdat ze geen kippen hadden, kenden ze ook niet het plezier van een gebraden kippepoot! Andere dingen die de Maya's niet aten of kenden waren: chips, frisdrank, watermeloen, sinasappels, mandarijnen, snoep, instant soep of ijs. Die arme Maya's!

Etenswaren die de Maya's ook aten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat...

Avocado
Veel van de Spaanse namen voor fruit en groenten komen van de Maya's of van andere indiaanse talen, zoals tomate (tomaat), ayote (pompoen), chocolate, achote (een soort van specerij) en aguacate (avocado).
De Maya's plantten verschillende typen maïs, waaronder blauwe maïs. Kun je je voorstellen: een blauwe tortilla!?
Verschillende soorten maiskolven
Maya Warrior
De Maya's geloofden dat als een man stierf als een strijder, zijn ziel in een vlinder veranderde.