Religie

Geloofden de Maya's in maar eén god?

Hoe praatten de Maya's met de goden?

Bestaat de Maya religie nog altijd?

 

 

 


Geloofden de Maya's in maar eén god?

Ixchel, de Maan Godin
Godsdienst was heel belangrijk voor de Maya's. Ze hadden vele goden en godinnen, één voor elk onderdeel van het leven. De zon was een heel belangrijke en dappere god. De godin van de maan was een elegante vrouw, altijd werd zij afgebeeld met een konijn in haar armen. Weet je waarom? Kijk maar eens naar de volgende volle maan en als je goed kijkt verschijnt er een konijn!
Je wist al dat de Maya's in grote mate van de natuur afhankelijk waren. Kleding, bouwmateriaal en gereedschap kwamen allemaal direct uit de natuurlijke omgeving. Voor eten waren ze afhankelijk van wat de aarde hen gaf. Daarom is het niet moeilijk om te begrijpen waarom religie en de natuur zo dicht bij elkaar stonden. Er was een god van de regen, een god van de maïs, een god van de wind en nog veel meer!
K'inich, God van de Zon
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie leidde de religieuze ceremonies?

Maya Priester
De priesters die de religieuze ceremonies leidden, waren zeer speciale mensen. Alleen de meest belangrijke mensen konden priesters worden en de koning was de belangrijkste van iedereen. Daarom had de koning veel macht, hij was xowel de politieke als de religieuze leider. Zo kon hij beslissen om een oorlog te beginnen, wanneer te oogsten en wanneer mensen mochten trouwen. Een Maya priester en genezer

De gewone mensen, de boeren en de werkers, gehoorzaamden aan de priesters, maar ze hielden ook hun eigen kleine ceremonies in hun huizen of in grotten in de bergen. De Maya's geloofden dat grotten de ingang waren naar de onderwereld. Ze waren donker en konden ook gevaarlijk zijn en daar lieten de Maya's hun offers voor de goden achter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe praatten de Maya's met hun goden?

De Maya's geloofden dat hun goden en voorvaderen alles wisten. Daarom vroegen ze hen om hulp in vele situaties. Ze vroegen de maïsgod wanneer ze konden planten. Ze vroegen de regengod voor een goede storm en van de god van de oorlog vroegen ze een overwinning op hun vijanden. Om te kunnen praten met hun goden, organiseerden de priesters rituelen met vuur en muziek. Soms sneden de priesters in hun tong of een ander deel van het lichaam om zo een paar druppels bloed in het vuur toe te voegen. In de rook van het vuur konden de priesters de antwoorden van de goden "lezen".
Speciaal mes dat gebruikt werd in ceremonies
 
Mensenoffer
Om de goden tevreden te houden en zodat ze niet boos zouden worden, maakten de Maya's offers. Soms waren het kleine dingen, zoals bloemen of fruit, maar als ze de goden om iets groots vroegen dan offerden ze waardevolle geschenken zoals een jaguar of een ander dier. Voor hele belangrijke ceremonies, offerden ze mensen! Voor ons klinkt dat verschrikkelijk, mensen te vermoorden om zo de goden te plezieren, maar voor de Maya's was het een grote eer om geofferd te worden in een religieuze ceremonie!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zagen de Maya kerken er uit?

De plekken waar de oude Maya's hun goden vereerden lijken niet erg op de kerken van tegenwoordig. Vele heersers hadden tempels op de top van een piramide. De piramide is een verhoging en daar bovenop werden religieuze ceremonies gehouden. De piramide stelde een berg voor en de kamers van de tempel waren als grotten in een berg. Van bovenaf kon de heerser alle mensen die samen kwamen op het plein zien en zij konden de heerser en zijn priesters zien.
Tempel Rosalila
In het archeologische park van Copán Ruinas kunnen we nog steeds een aantal tempels zien. Ook al zijn ze nog steeds zeer indrukwekkend, ze zien er niet meer zo mooi uit als hoe ze er toen uitzagen, met verschillende kleuren, vooral wit en rood. In de avond lichtten de fakkels de gebeeldhouwde goden en godinnen op. Op het plein hoorde je trommels roffelen en de wierook rook je overal. In zo´n atmosfeer hadden de ceremonies ongetwijfeld heel veel impact!

 

 

 

 

 

 

 

 

Speelden de Maya's voetbal?

In vele oude steden hebben we speelvelden gevonden. De Maya's speelden het spel met een grote bal gemaakt van rubber, waarmee ze stenen papegaaienhoofden aan weerszijden van het veld moesten raken. De spelers mochten de bal alleen aanraken met hun heupen en schouders, nooit met hun handen of voeten. Om hun heupen te beschermen, wikkelden ze hun middel in met een soort dikke leren band.
Balspeler
Een balspeler met beschermende riem
 
Dit spel werd niet alleen voor de lol gespeeld, het was een belangrijke religieuze ceremonie. Het stelde een strijd voor zoals het beschreven stond in de Popol Vuh, het heilige boek van de Maya's. De Popol Vuh vertelt over heldentweelingen die de onderwereld in gingen om de balsport te spelen tegen de goden. Het nabootsen van dit spel op aarde was een zeer belangrijke ceremonie. Alle mensen van Copán kwamen naar het spel kijken, samen met de koning en zijn familie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn de Maya's katholiek geworden?

De Spaanse veroveraars van de 16de eeuw waren katholiek en zij zagen de religie van de Maya's als een duivelsaanbidding en dwongen de Maya's zich te bekeren tot het katholieke geloof zonder ze een keus te geven. Toch was deze verandering niet zo heel erg problematisch, want op een bepaalde manier is het katholieke geloof vergelijkbaar met het Maya geloof. Bijvoorbeeld, het katholieke kruis dat de Spanjaarden meebrachten leek op de twee takken van de heilige boom, die de Maya's gebruikten in hun heilige ceremonies.

De Maya s werden gedwongen hun goden te vergeten, maar de katholieke heiligen waren niet zo heel anders dan de goden die de Maya s altijd eerden. Net zoals de Spanjaarden geloofden de Maya s in de hemel en de onderwereld, wat is vergelijkbaar met de hel waar de katholieken in geloofden. Dus de Maya s bekeerden tot het katholieke geloof, maar we kunnen nog steeds restanten cvan de oude Maya godsdienst terugzien in de ceremonies en rituelen van nu.
De heile Maya boom, symbool voor het leven

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestaat de Maya religie nog altijd?

De religie zoals het werd beoefend door de oude Maya's bestaat niet meer. Maar tegenwoordig zijn er nog velen Maya's die geloven in de krachten van de natuur. Ze praktiseren een godsdienst die zijn wortels heeft in de tradities van hun voorouders en deze religie eert sommige oude goden, zoals Chaak, de regen god. Voor deze Maya's zijn de oude plekken heilig en af en toe vieren ze hun ceremonies daar. Er zijn ook rituelen die worden gedaan in de grotten en de velden: ze vragen dan voor regen voor hun gewassen en bedanken voor de opbrengst van de oogst.
Chaak, god van de regen
Maya's van nu in een godsdienstige ceremonie
We moeten deze heilige plekken respecteren omdat ze heel belangrijk zijn voor de Maya's. Het maakt niet uit of we geloven in dezelfde dingen. Het belangrijkste is dat we de heilige plekken van anderen respecteren, net zoals we de katholieke en protestantse kerken respecteren. De heilige Maya plaatsen respecteren betekent dat we oude monumenten niet mogen vernietigen of onze naam erin graveren. Ook mogen we geen stenen of andere dingen meenemen van deze plekken. Dat is gewoon een kwestie van respect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat...

Chaak
De god van de regen en onweer wordt Chaak genoemd. Soms heeft hij een bliksemflits in zijn hand. Zijn hieroglyf of symbool zie je aan de linkerkant. Hij was een belangrijke god voor de boeren.
De Maya's hadden ook een god van de ruilhandel, een god van de bijen, een god van de dood, een god van de oorlog, een god van de kunst en vele meer! Aan de rechterkant is een hiëroglief van een bij.
Een bij!
De rubber bal
De bal waarmee de Maya's speelden, was ongeveer de grote van het hoofd van een kind en hij was zwaar, hij woog 8 lbs. (3,5 kg)!